Όσιος Λουκάς

Σε απόσταση 12 χλμ από το Κυριάκι, βρίσκεται η Μονή του Οσίου Λούκα. Πρόκειται για Βυζαντινό μοναστήρι μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας. Είναι πρότυπο βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Στέκει μεγαλοπρεπές πάνω από τους ελαιώνες της Λάκκας, προσφέροντας την ευλογία του αιώνες τώρα. Ένα κυριακάτικο, ηλιόλουστο πρωινό, με ελληνικό καφέ και λουκούμι,  κερασμένο από τους καλογέρους, σε συνδυασμό με την εκπληκτική θέα, θα σας μείνει αξέχαστο.

Λειβαδιά – Πηγές Κρύας

Σύμφωνα με την μυθολογία, οι πηγές της Κρύας στην Λειβαδιά, αποτελούσαν κάποτε προορισμό, καθώς εκεί βρισκόταν το Τροφώνιο Μαντείο, στο οποίο έσπευδαν από όλον τον τότε γνωστό κόσμο, όσοι ζητούσαν πληροφορίες για τα μελλούμενα. Ένας μαντικός χώρος που μέχρι και σήμερα αποτελεί μυστήριο… Είσοδος για το Μαντείο δεν έχει βρεθεί, αφού και συμφώνα με τον μύθο δεν υπήρχε. Μία δίνη ρουφούσε τον εξαγνισμένο από τα νερά του ποταμού προσκυνητή και μία δίνη τον έφερνε πίσω στα εγκόσμια, όταν είχε πια πάρει τις πληροφορίες που ζητούσε, στις όχθες της Έρκυνας.

Η Έρκυνα ήταν νύμφη, κόρη του Τροφώνιου και συντρόφισσα της Περσεφόνης. Μία μέρα παίζοντας με μία χήνα στο άλσος του Τροφώνιου, το πτηνό ξέφυγε και σηκώνοντας η Περσεφόνη μια πέτρα για να το φτάσει, ανέβλυσε νερό… η πηγή της Έρκυνας.

Δελφοί

Ο Δίας άφησε ελεύθερους δύο αετούς και συναντήθηκαν πάνω από τους Δελφούς. Πάνω από τον “ομφαλό της γης”, το κέντρο του κόσμου. Εκεί λοιπόν, στον ομφαλό της γης βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών. Ξεχωριστός και ταυτόχρονα απολύτως εναρμονισμένος με το φυσικό τοπίο. Το περίφημο Μαντείο με τους αινιγματικούς χρησμούς ζωντανεύει, πλάι στην Κασταλλία πηγή, που τα νερά της εξάγνιζαν την Πυθία και στον Ναό του Απόλλωνα. Το τοπίο προκαλεί δέος, μεταδίδει την αίσθηση του μυστικιστικού παρελθόντος της περιοχής μέχρι και σήμερα…

Translate »