Ίσως η κοντινότερη χειμερινή απόδραση… Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και δίπλα στον Παρνασσό, στους πρόποδες του ελατόφυτου Ελικώνα.

Το Κυριάκι είναι σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του όρους Ελικώνα, σε υψόμετρο 760 μ., στη σκιά του επιβλητικού ελάτου που κυριαρχεί στο τοπίο.

Οι κάτοικοί του είναι Αρβανίτες, που εποίκησαν την περιοχή κατά τον 14ο αιώνα και ονόμασαν τον οικισμό Κυριάκι από τον τσέλιγκα Κυριάκο ή Κυριακή. Στο χωριό παραμένουν ζωντανά τόσο τα έθιμα και η πολιτιστική παράδοση των Αρβανιτων, όσο και το αρβανίτικο ιδίωμα, που ο περιηγητής μπορεί ακόμα να ακούσει στα γραφικά σοκάκια του χωριού από τους γερόντους αλλά και τους νεώτερους. Ωστόσο πιθανολογείται ότι η περιοχή κατοικούταν από την αρχαιότητα, με το όνομα Φλυγόνιον. Το Φλυγόνιον καταστράφηκε το 350 π.Χ. από τον Φίλιππο Β΄, όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές.

Μια σύντομη βόλτα στο χωριό, θα αποκαλύψει στον επισκέπτη τα μυστικά του. Την Μεγάλη Κρύα Βρύση, που κάποτε ήταν η μοναδική πηγή υδροδότησης, το πέτρινο εκκλησάκι της Παναγίας, που αποτέλεσε την πρώτη εκκλησία του χωριού αλλά και τα νόστιμα παραδοσιακά προϊόντα. Η φέτα, το γκερεμέζ’ και η μυζήθρα αποτελούν τοπικά εδέσματα, που οι κάτοικοι εξακολουθούν να φτιάχνουν με φροντίδα, όπως ακριβώς και οι προπαππούδες τους.

Translate »